Încălcări şi neajunsuri în campania electorală, constatate de societatea civilă din R. Moldova

Epoch Times România
25.02.2009

Societatea civilă din Republica Moldova constată o serie de încălcări şi neajunsuri în cadrul campaniei electorale pentru alegerile legislative din Republica Moldova şi îi îndeamnă pe concurenţii electorali la înlăturarea lor, pentru crearea unei societăţi cu adevărat democratice.

Coaliţia 'Controlul civic - alegeri 2009', care a publicat marţi primul raport de monitorizare, constată că una din cele mai frecvente încălcări se referă la modul de reflectare a campaniei electorale de către mass-media. Organizaţia face referire la mai multe materiale ce pot fi considerate drept publicitate electorală a unor formaţiuni de opoziţie, precum Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră, dar care nu conţin însemnele necesare pentru a arăta că sunt materiale electorale.

Coaliţia face referire şi la alte câteva încălcări, precum amplasarea publicităţii în locuri interzise, utilizarea resurselor administrative de către formaţiunile de opoziţie, dar nu menţionează nimic despre posibile încălcări din partea Partidului Comuniştilor, în pofida mai multor sesizări ale opoziţiei în acest sens.

Alianţa ProGen 2009 examinează la rândul său listele şi platformele electorale ale partidelor prin prisma genurilor. Membrii Alianţei, au constatat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, prezenţa slabă a femeilor pe listele electorale ale formaţiunilor politice şi mai ales în fruntea listelor electorale.

Astfel, potrivit Alianţei Pro Gen, numărul de femei pe liste este cu mult mai mic decât cel al bărbaţilor, iar majoritatea persoanelor de gen feminin se află la capătul listei. În primele 20 de locuri de pe listele partidelor care candidează la alegeri, doar 2-6 sunt femei - cu excepţia Mişcării Acţiunea Europeană, care a inclus opt femei în primii 20 de candidaţi.

Alianţa ProGen 2009 a anunţat că va propune partidelor politice, Comisiei Electorale Centrale (CEC), mass-media şi ONG-urilor să semneze un 'Angajament de principiu privind promovarea şi respectarea egalităţii între femei şi bărbaţi în alegerile parlamentare 2009'.

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat a reclamat într-o altă conferinţă intenţiile unor structuri de stat de a bloca accesul membrilor Iniţiativei la anumite date despre unii concurenţi electorali. Iniţiativa a fost creată de un grup de ONG-uri care îşi propune în premieră pentru Republica Moldova să monitorizeze listele candidaţilor pentru parlamentare.

De asemenea, Iniţiativa a anunţat că doar şase partide din cele 11 înscrise în cursa electorală au acceptat să colaboreze cu organizaţia. Acestea mai pot semna acordul de colaborare până la 5 martie. Ulterior, organizaţia va prezenta 'lista neagră', care va conţine numele candidaţilor de pe listele partidelor care nu corespund 'criteriilor de integritate'.

În aceeaşi zi, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova (UJM) a publicat Memoriul 'Reforma democratică a mass-media - prioritatea zero a guvernării post-comuniste', care cere partidelor care vor obţine majoritatea sufragiilor sau vor constitui o majoritate democratică în viitorul Parlament să iniţieze fără întârziere un proces de consolidare şi stabilizare democratică a domeniului mass-media.

Potrivit documentului, perioada de opt ani de guvernare comunistă a periclitat dezvoltarea instituţiei democratice a presei libere în Republica Moldova. 'Activitatea de guvernării în această perioadă în relaţia cu presa a fost subjugarea politică a instituţiilor publice, acapararea şi privatizarea abuzivă a celor mai influente medii şi reţele media audiovizuale şi tipărite, torpilarea presei independente', potrivit documentului.

UJM cere viitorilor deputaţi modificarea Constituţiei, prin introducerea unor garanţii clare privind libertatea presei, introducerea unor prevederi legale pentru susţinerea presei, examinarea legalităţii unor decizii care au condus la lichidarea unor instituţii media şi dezvoltarea altora, obediente puterii, inclusiv a cazului retragerii licenţei TVR1.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova se vor desfăşura la 5 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor